Hondenbelasting

Als u een hond heeft, moet u hondenbelasting betalen aan de gemeente. De hoogte van de aanslag is afhankelijk van het aantal honden en de periode waarin u de honden gehouden heeft.

Wanneer u besluit om een hond te nemen, bent u verplicht om hiervan binnen veertien dagen aangifte te doen. Ook wanneer u uw hond weer weg doet, of wanneer uw hond komt te overlijden, moet u hiervan binnen veertien dagen aangifte te doen. U kunt de aangifte doen door middel van uw DigiD.

Uitzonderingen
Voor blindengeleidehonden en nestjes met pups jonger dan drie maanden die nog bij de moederhond zijn, hoeft u geen belasting te betalen. U moet de hond wel aanmelden bij de gemeente.

De Gemeentewet staat alleen belastingheffing op honden toe en niet op andere dieren.

Verordening
Meer informatie is te lezen in de verordening hondenbelasting.

Tarief

Voor de hondenbelasting geldt onderstaand tarief.

1e hond: € 49 (tarief 2019)
1e hond: € 46,50 (tarief 2020)

2e hond en volgende: € 78 (tarief 2019)
2e hond en volgende: € 74 (tarief 2020)

Kenneltarief: € 425 (tarief 2019)
Kenneltarief: € 405 (tarief 2020)

Contact

Hebt u een vraag over de WOZ-waarde, ziet u onjuistheden of bent u het niet eens met de vastgestelde WOZ-waarde? Neem contact met ons op. Meestal is uw vraag of de onjuistheid snel op te lossen.

Uw aanslag betalen

Als u een aanslag hebt gekregen van de gemeente, kunt u die betalen door een automatische incasso of met een eigen betalingsopdracht. U kunt ook een betalingsregeling aanvragen. Of vragen om uitstel van betaling. Bekijk de mogelijkheden.