Hondenbelasting

Als u een hond heeft, moet u hondenbelasting betalen aan de gemeente. De hoogte van de aanslag is afhankelijk van het aantal honden en de periode waarin u de honden gehouden heeft.

Wanneer u besluit om een hond te nemen, bent u verplicht om hiervan binnen veertien dagen aangifte te doen. Ook wanneer u uw hond weer weg doet, of wanneer uw hond komt te overlijden, moet u hiervan binnen veertien dagen aangifte te doen. U kunt de aangifte doen door middel van uw DigiD.

Wilt u de wijziging schriftelijk doorgeven? Stuur dan het wijzigingsformulier (PDF, 80 kB). U kunt dit wijzigingsformulier per post verzenden naar:

Gemeente Hardenberg
Publieksdienst
Postbus 500
7770 BA Hardenberg

Uitzonderingen
Voor blindengeleidehonden en nestjes met pups jonger dan drie maanden die nog bij de moederhond zijn, hoeft u geen belasting te betalen. U moet de hond wel aanmelden bij de gemeente.

De Gemeentewet staat alleen belastingheffing op honden toe en niet op andere dieren.

Verordening
Meer informatie is te lezen in de verordening hondenbelasting.

Tarief

Voor de hondenbelasting geldt onderstaand tarief.

1e hond: € 49 (tarief 2019)
1e hond: € 46,50 (tarief 2020)

2e hond en volgende: € 78 (tarief 2019)
2e hond en volgende: € 74 (tarief 2020)

Kenneltarief: € 425 (tarief 2019)
Kenneltarief: € 405 (tarief 2020)

Contact

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Publieksdienst. U kunt hiervoor gebruikmaken van het digitale contactformulier.

Bel mij terug

Heeft u een vraag of opmerking voor de gemeente? Laat uw nummer achter en wij bellen u terug.

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen binnen de gemeente Hardenberg? Meld u dan aan voor één van de nieuwsbrieven.