Zo werkt de gemeente

In Nederland zijn er bijna 400 gemeenten. De gemeente Hardenberg is er daar een van.

Bij de gemeente kun je terecht voor je identiteitskaart of paspoort, of als je gaat trouwen. De gemeente regelt ook onder andere dat huizen kunnen worden gebouwd en dat wordt bijgehouden wie in de gemeente woont.

Het zwembad en theater de Voorveghter zijn ook van de gemeente. Verder zorgt de gemeente voor het maken en onderhouden van straten en plantsoenen. Ook regelt de gemeente dat het vuilnis bij alle huizen wordt ingezameld.

Als jongere heb je met de gemeente te maken. Zo zorgt de gemeente ervoor dat je tot je 18e naar school gaat en dat er scholen en gymzalen zijn. Daarnaast organiseert de gemeente verschillende acties om jongeren te motiveren gezond te leven en veel te bewegen.

Wie zijn de baas in de gemeente

De gemeenteraad is de baas van de gemeente. De gemeenteraad neemt beslissingen over allerlei dingen in de gemeente. De plannen, die de gemeenteraad maakt, worden uitgevoerd door het college van burgemeester en wethouders.

Een keer in de vier jaar worden, op een vaste dag, in heel Nederland gemeenteraadsverkiezingen gehouden. Alle inwoners van 18 jaar en ouder kunnen op die dag naar de stembus.

Wat jij kan doen

Ook jij kunt iets betekenen voor je gemeente. Door te stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen op een partij en kandidaat naar jouw keuze heb je invloed.

Hoewel je pas vanaf je 18e mag stemmen, kun je op andere manieren al invloed uitoefenen op het bestuur. Bespreekt de gemeenteraad een onderwerp waar jij wat van vindt, dan kun je tijdens een vergadering inspreken. Je krijgt dan tijdens de vergadering 5 minuten de tijd om wat te zeggen.

Ook worden er inloop- en inspraakbijeenkomsten georganiseerd over verschillende onderwerpen. Hier kun je naartoe gaan en krijg je nog de mogelijkheid om je ideeën mee te geven.

Zelf kun je ook nog contact opnemen met de gemeenteraad, een politieke partij of een raadslid. Je kunt bellen, mailen of een brief sturen. Op de website van de politieke partij vind je de contactgegevens.

Volg de gemeente via:

Contact

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Publieksdienst. U kunt hiervoor gebruikmaken van het digitale contactformulier.

Bel mij terug

Heeft u een vraag of opmerking voor de gemeente? Laat uw nummer achter en wij bellen u terug.

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen binnen de gemeente Hardenberg? Meld u dan aan voor één van de nieuwsbrieven.