Doop-, trouw- en begraafboeken

Deze registratie beslaat de periode vóór 1811. Het oudste boek is afkomstig uit de kerk van Gramsbergen en begint in 1649. Het komt voor dat er hiaten in zitten. Ook voor deze registratie kunt u voor de gehele gemeente bij ons terecht. De originelen worden bewaard in het Historisch Centrum Overijssel te Zwolle, maar kopieboeken zijn in onze studiezaal aanwezig.

Het grootste gedeelte van het gebied van de voormalige gemeente Avereest maakt, met dat van de gemeenten Den Ham en Ommen (zonder de Stad Ommen), het voormalige schoutambt Ommen en Den Ham uit, uitgezonderd van februari 1795 tot februari 1803, toen Den Ham een afzonderlijk schoutambt was. Een kleiner gedeelte behoorde tot het voormalige Schoutambt Hardenberg. De kerkgemeente van Avereest was van 1630-1665 en van 1685-1832 gecombineerd met die van Ommerschans (gem. Ommen) en omvatte tot 1842 ook een gedeelte van de tegenwoordige gemeente De Wolden, de zogenaamde Drentse Reestlanden, ten noorden van de Reest gelegen.

Het gebied van de voormalige gemeente Gramsbergen maakt, met dat van de voormalige gemeente Hardenberg, het voormalige stadsgericht Hardenberg en het voormalige Schoutambt Hardenberg uit, uitgezonderd van 7 maart 1795 tot 10 februari 1803 toen het stadje en de heerlijkheid Gramsbergen een afzonderlijk Schoutambt was.

Het gebied van de voormalige gemeente Hardenberg maakt, met dat van de voormalige gemeente Gramsbergen, het voormalige stadsgericht Hardenberg en het voormalige schoutambt Hardenberg uit, uitgezonderd van 7 maart 1795 tot 10 februari 1803, toen het stadje en de heerlijkheid Gramsbergen een afzonderlijk schoutambt was.

De zgn. DTB-boeken zijn volledig digitaal beschikbaar via onze site. De boeken zijn gescand en getranscribeerd, zodat u eenvoudig door alle boeken kunt zoeken.