Blein, Hartog Simon

Blein, Hartog Simon

Harry Blein (eigenlijk Hartog Simon), geboren 11-11-1909 te Stad Hardenberg, stamt uit een geslacht dat rond 1800 uit Hessen-Kassel naar Nederland kwam. Sporen zijn nog te vinden in Dalfsen, Gramsbergen en Hardenberg. Net als veel van zijn familieleden was hij van beroep slager. Harry werkte samen met zijn broer Simon in de slagerij van zijn vader David Blein, aan de Voorstraat 30 in Hardenberg.

Harry Blein trouwde in 1938 met de dertigjarige Johanna Zilverberg uit Coevorden. Zij kregen één kind, Regina Bertha (Ginie). Tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft Blein nog geprobeerd via België, Frankrijk en Spanje naar Engeland te ontsnappen. De Hardenbergse kleermaker Mannes Meijer werd ingeschakeld om hen naar Breda te begeleiden, waarbij werd gedaan alsof de vrouw van Harry Blein de echtgenote van Meijer was. Na aankomst in Breda vertrok Meijer weer met de trein naar Hardenberg. De volgende dag kon hij het echtpaar weer ophalen. De vluchtpoging was mislukt, omdat ze waren ontdekt bij het oversteken van de grens. Al hun bezittingen (waardepapieren, goud, zilver) waren ze op de vlucht kwijtgeraakt.

In de lente van 1943 werd het gezin Blein op transport gesteld naar Sobibor. Ginie en haar moeder Johanna werden op 11 juni vergast. Harry Blein stierf ruim een maand later, op 16 juli. Simon, de broer van Harry, heeft als enige van de familie de vernietigingskampen overleefd. Na de oorlog had hij een slagerij in Amsterdam. Later is hij naar Frankrijk geëmigreerd.

JOKOS-dossier
Van dit gezin is ook een JOKOS-dossier (nummer 8374) aanwezig op het Gemeentearchief van Amsterdam. Voor inzage is toestemming nodig van de stichting Joods Maatschappelijk Werk.

(informatie: R. Gritter)