De oudste foto van Hardenberg

Het Hardenbergse Gemeentearchief heeft de oudste foto van Hardenberg in ontvangst genomen. De unieke foto is afkomstig uit omstreeks 1850 en maakt deel uit van een omvangrijke collectie cartes-de-visite.

De foto toont een zeer vooraanstaande familie uit stad Hardenberg. Het gaat hier om Cornelis Johannes van Riemsdijk, zijn vrouw Carolina Johanna Crull en de kinderen Otto en Anna Charlotte.

Het is voor zover bekend de oudste foto van Hardenberg.

Uniek
De nieuwe foto uit de collectie van het Gemeentearchief is uniek. Het gaat hierbij namelijk om een zogenaamde daguerreotypie. Deze vroege fotografische methode werd uitgevonden door de Fransman Louis Daguerre en is in 1839 gepatenteerd.

Daguerre gebruikte daarvoor een gepolijste, met een zoutoplossing voorbereide, zilveren plaat. Deze leverde na blootstelling aan kwikdampen positieve, spiegelende beelden op. Doordat er geen negatief werd gebruikt, was het niet mogelijk om meerdere afdrukken te maken. Een daguerreotypie is daardoor uniek.

Burgemeester
Cornelis Johannes van Riemsdijk werd op op 1 mei 1810 geboren in de stad Hardenberg als zoon van Hardenbergs eerste burgemeester Antoni van Riemsdijk.

Hij volgde een theologische opleiding in Leiden en trouwde in 1835 met Ottonia Hoenderken. Uit dat huwelijk werd Otto van Riemsdijk geboren. Ottonia overleed in het kraambed, waarna Van Riemsdijk in 1838 hertrouwde met Carolina Johanna Crull. Uit dit tweede huwelijk werd in 1839 Anna Charlotte geboren.

Cornelis Johannes van Riemsdijk bekleedde van 1860 tot 1874 het ambt van burgemeester en was secretaris van de gemeente Stad Hardenberg. Zijn zoon Otto werd later burgemeester van Gramsbergen.