Hoe kunt u stemmen

Elke inwoner uit de gemeente Hardenberg van 18 jaar of ouder ontvangt op of na zaterdag 2 maart 2019 per post een stempas. Hiermee kunt u in elk stemlokaal in de gemeente uw stem uitbrengen.

Om te kunnen stemmen is het ook nodig dat u uw identiteitsbewijs meeneemt. Uw identiteitsbewijs mag op de dag van de stemming maximaal vijf jaar zijn verlopen. Toegestane identiteitsbewijzen zijn; een Nederlands paspoort, identiteitskaart of een rijbewijs.

Belangrijk:

  • Neem uw stempas mee, zonder stempas kunt u niet stemmen.
  • Neem een legitimatiebewijs zoals een paspoort, identiteitsbewijs of rijbewijs mee naar het stemlokaal. Zonder legitimatiebewijs kunt u niet stemmen.
  • U kunt ook iedere stemgerechtigde in de gemeente Hardenberg voor u laten stemmen.
  • Een kiesgerechtigde kan maximaal voor twee andere mensen een stem uitbrengen.

Rood potlood

U kunt uw stem uitbrengen met een papieren stembiljet en een rood potlood. Het stembiljet ontvangt u van de stembureauleden in het stembureau. In het stemhokje vult u één witte stip op het stembiljet in. U plaatst een kruisje in het vakje voor de kandidaat van uw keuze of u kleurt dat vakje (deels) in. U doet dat met het rode potlood dat u in het stemhokje aantreft.

Nadat u uw keuze heeft gemaakt, vouwt u het stembiljet zodanig op, dat uw keuze niet zichtbaar is. Vervolgens stopt u het in de stembus.

Blanco stemmen

Het is ook mogelijk om een blanco stem te geven. In dat geval hoeft u op het stembiljet niets aan te kruisen. U kunt het stembiljet oningevuld in de stembus stoppen.

Ongeldige stem

Op het stembiljet vult u alleen uw stem in. Als u meerdere hokjes heeft ingekleurd, of andere zaken op het stembiljet heeft ingevuld, is uw stem ongeldig.

Mocht u uw biljet per ongeluk ongeldig hebben gemaakt, of u heeft zich vergist, dan kunt u eenmalig een nieuw stembiljet vragen aan één van de stembureauleden in het stemlokaal.

Contact

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Publieksdienst. U kunt hiervoor gebruikmaken van het digitale contactformulier.

Bel mij terug

Heeft u een vraag of opmerking voor de gemeente? Laat uw nummer achter en wij bellen u terug.

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen binnen de gemeente Hardenberg? Meld u dan aan voor één van de nieuwsbrieven.