Hoe kunt u stemmen?

Elke inwoner uit de gemeente Hardenberg vanaf 18 jaar mag tijdens de verkiezingen stemmen. U krijgt uiterlijk 2 weken voor de verkiezing een stempas per post.

U kunt stemmen op woensdag 16 maart 2022 van 7.30 - 21.00 uur.

Liever op een ander moment stemmen? Dat kan op maandag 14 en dinsdag 15 maart. Dit kan bij 4 stembureaus.Uw stempas

Wij sturen uw stempas per post.

Uw stempas krijgt u uiterlijk op 3 maart. U krijgt ook een kandidatenlijst per post. Zo kunt u alvast kijken op wie u kunt stemmen.

Stempas kwijt of beschadigd

Hebt u geen stempas gekregen? Of bent u uw stempas kwijt of is deze beschadigd? Vraag dan op tijd een vervangende stempas aan.

Vraag een vervangende stempas aan


Op wie kunt u stemmen?

U stemt op een politieke partij. Er doen 8 partijen mee aan de gemeenteraadsverkiezingen. Wilt u weten welke plannen de politieke partijen hebben? En op welke partij u moet stemmen? Lees de verkiezingsprogramma's op de websites van de verschillende partijen 


Stemmen is makkelijk. Zo werkt het.

Op 16 maart gaat u naar het stembureau om uw stem uit te brengen. Met uw stempas mag u stemmen bij elk stembureau in de gemeente. Alle stembureaus zijn toegankelijk voor minder validen.

Op uw stempas staat het stembureau bij u in de buurt. We vragen u om naar dit stembureau te gaan. We hebben de bureaus zo verdeeld dat overal ongeveer evenveel mensen komen. Zo voorkomen we dat het te druk wordt.

Dit neemt u mee:

  • Uw stempas
  • Uw legitimatiebewijs. Dit kan uw paspoort, identiteitskaart of rijbewijs zijn. Uw legitimatiebewijs mag niet langer dan 5 jaar zijn verlopen.

Is uw legitimatiebewijs langer verlopen? Dan kunt u een andere persoon aanwijzen om voor u te stemmen.

Volg de instructies op van de mensen van het stembureau. Ook als het gaat om coronaregels die gelden.

Heeft u klachten die horen bij corona? Ga dan niet naar het stembureau. Vraag iemand anders om voor u te gaan stemmen.


U stemt met een rood potlood

Op het stembureau laat u uw legitimatiebewijs zien en levert u uw stempas in. U krijgt van 1 van de leden van het stembureau een stembiljet en een rood potlood. Hiermee gaat u naar het stemhokje. Dat doet u alleen.

Met het potlood kleurt u op het stembiljet 1 vakje rood. Dit is het vakje van de persoon op wie u stemt. Niemand mag meekijken als u stemt. Hierna vouwt u uw stembiljet dicht en stopt u deze in de stembus. Daarna bent u klaar.

Meer informatie over het stemmen? Kijk dan op hoewerkstemmen.nl

Kunt u niet zelfstandig stemmen?

Bijvoorbeeld omdat u een beperking hebt. Dan mag er iemand met u mee in het stemhokje. Hiervoor vraagt u toestemming aan de voorzitter van het stembureau.


Ongeldige stem of blanco stem

Kleurt u meerdere vakjes in? Of schrijft u op uw stembiljet? Dan is uw stem ongeldig. Uw stem telt dan niet mee voor de uitslag van de verkiezingen. U mag 1 keer om een nieuw stembiljet vragen. Bijvoorbeeld als u zich hebt vergist en een verkeerd vakje hebt ingekleurd.

Kleurt u geen enkel vakje in? Maar stopt u uw stembiljet wel in de stembus? Dan is dat een blanco stem. Uw stem telt dan niet mee voor de uitslag. Maar wel voor hoeveel mensen hebben gestemd.


Iemand anders voor u laten stemmen?

U mag iemand anders vragen om voor u te gaan stemmen. Dat heet machtigen. Doe dan 3 dingen:

  1. Vul de achterkant van de stempas in.
  2. Zet uw handtekening op de achterkant van de stempas. Hiermee geeft u iemand anders toestemming om voor u te gaan stemmen.
  3. Geef uw stempas mee èn een kopie van uw ID-kaart, paspoort of rijbewijs. Dat mag een foto op de telefoon zijn.

Lees meer over het machtigen


Stemmen vanuit het buitenland

Voor de gemeenteraadsverkiezing is stemmen per brief vanuit het buitenland niet mogelijk. Als u tijdelijk in het buitenland verblijft, kunt u bij de gemeenteraadsverkiezing bij volmacht uw stem uitbrengen.


Uitslag

De stembureaus sluiten woensdag 16 maart 2022 om 21.00 uur. Hierna kunt u niet meer stemmen.

Wij gaan dan de stemmen tellen. Daarna is de uitslag bekend. De uitslag ziet u op televisie. En komt ook op internet en in de krant.

De voorlopige uitslag van alle stemmen in de gemeente Hardenberg zetten we op www.hardenberg.nl/verkiezingen/uitslagen. Vaak is dat een dag na de verkiezingen. Op een later moment zetten we hier ook de officiële uitslag op.

Verkiezingsnieuwsbrief

Wilt u geen nieuws missen over de gemeenteraadsverkiezingen? Meld u dan nu aan voor onze verkiezingsnieuwsbrief.