H0E-woningen

In de Hardenbergse wijk Marslanden is aan de Moonenlaan 60 een energieneutrale woning gebouwd: de H0E-woning. H0E staat voor Hardenberg Nul Energie. De H0E-woning maken zichtbaar welke mogelijkheden er zijn om energie te besparen in woningen en wat dit uiteindelijke oplevert.

De H0E-woning combineert een hoog wooncomfort met zeer lage energielasten, dankzij een combinatie van de gehanteerde architectuur en de toegepaste techniek. De woning haalt alle benodigde energie voor verwarming/koeling of elektriciteit uit natuurlijke bronnen als de zon, wind en water.

De opgewekte elektriciteit wordt bij de H0E-woning uitgewisseld met het elektriciteitsnet, zodat er geen gasaansluiting nodig is. De toekomstige bewoners van de H0E-woningen hebben hierdoor vrijwel geen maandelijkse energielasten.

Duurzame inrichting

De H0E-woning is duurzaam ingericht en aangekleed. Hiervoor werkt de gemeente zoveel mogelijk samen met lokale ondernemers. Sommige ondernemers hebben hun duurzame en/of energiezuinige producten beschikbaar gesteld om in de H0E-woning te presenteren.

"Een heerlijke comfortabele woning. Lekker ruim en gezellig ingericht. En wat betreft de duurzaamheid? Daar merk je in het dagelijkse leven niets van. Cijfer: een dikke 8,5." Dat is het eindoordeel van het burgemeestersgezin Snijders na een weekendje proefwonen in de Hardenbergse H0E-woning. Burgemeester Peter Snijders had met zijn gezin in het weekeinde van zaterdag 24 en zondag 25 november 2012 de eer om de woning als allereerste uit te proberen.

Drie woningen

Naast de vrijstaande H0E-woning, wordt op termijn nog een twee-onder-een-kapwoning gebouwd. De drie woningen gaan onderling variƫren als het gaat om de installatietechnische oplossingen en de bouwkundige uitvoering. Hierdoor worden de verschillen tussen beide methodes duidelijk.

De H0E-woningen worden dan gemonitord om verschillen zichtbaar te maken, de resultaten maken duidelijk welk systeem het meest duurzaam is. Ook worden de (proef)bewoners zich zo bewust van hun gedrag en bijbehorende energiegebruik.

Passief- en traditioneel huis
De vrijstaande H0E-woning is een zogenaamd passiefhuis met zeer hoge isolatiewaarden voor vloeren, gevels en daken. De woning kan met behulp van minimale energie verwarmd en gekoeld worden.
De woning is luchtdicht gebouwd en met behulp van schone zonne- en windenergie wordt er voldoende energie opgewekt om de woning energieneutraal te maken.

Ook de ene helft van de twee-onder-een-kapwoning wordt gebouwd als passiefhuis. De andere helft van de twee-onder-een-kapwoning wordt traditioneel gebouwd, maar krijgt energiezuinige installaties en apparatuur zodat ook deze woning een bijzonder laag energieverbruik heeft. Ook hier wordt gebruikt gemaakt van zonne- en windenergie om de woning energieneutraal te maken.