De Kiefer

De zwemmer zal er weinig van gemerkt hebben. Het water van zwembad De Kiefer is niet warmer of kouder, maar wel wordt het sinds oktober 2011 op een duurzame manier op temperatuur gebracht. Toen werd namelijk de houtgestookte verwarmingsinstallatie van het zwembad in gebruik genomen. Deze bespaart De Kiefer veel stookkosten en CO2-uitstoot.

Na vijftien jaar was de oude gaskachel aan vervanging toe. Met dat gegeven onderzocht de gemeente wat de meest duurzame oplossing zou zijn. Omdat de gemeenteraad van Hardenberg de ambitie heeft uitgesproken om op termijn 'energieneutraal' te zijn, is het noodzakelijk om de eigen installaties zo duurzaam mogelijk te maken.

Een houtgestookte kachel bleek de beste oplossing te zijn. Deze brandt op zogeheten 'pellets': houtkorrels gemaakt van snoei- en afvalhout dat door ROVA is opgehaald.

Energieleverancier

Hardenberg sloeg de handen ineen met afvalverwerkingsbedrijf ROVA en Unica Installatietechniek. Dat laatste bedrijf leverde en installeerde de kachel, terwijl ROVA het afvalhout inzamelt, tot pellets verwerkt en aan de gemeente verkoopt.

Daarmee is het afvalbedrijf feitelijk energieleverancier van de gemeente. ROVA financierde tevens driekwart van de investeringskosten van de kachel ter hoogte van € 200.000. Het laatste kwart van dit bedrag bestond uit een subsidie van de provincie Overijssel.

100.000 kuub minder gas

ROVA en de gemeente Hardenberg zijn partners met betrekking tot duurzaamheid. Hoewel het van oorsprong een afvalverwerkingsbedrijf is, profileert ROVA zich de laatste jaren steeds meer op dit gebied. De nieuwe installatie levert een jaarlijkse besparing van 180 ton CO2 op, wat vergelijkbaar is met de uitstoot van twintig gemiddelde huishoudens. Daarnaast wordt er 100.000 kuub gas minder verstookt, wat overeenkomt met het jaarlijkse verbruik van honderd gemiddelde huishoudens.

Eind oktober 2011 werd de kachel officieel in gebruik genomen. De Overijsselse gedeputeerde Ineke Bakker, wethouder Jannes Janssen en directeur Hans Groenhuis van ROVA lieten op symbolische wijze de eerste pellets in de kachel
verdwijnen.

Zwembad De Kiefer trekt jaarlijks zo’n 70.000 bezoekers en richt zich voornamelijk op een aantal vaste groepen. Dat zijn bijvoorbeeld de zwemmers in clubverband, de zwemleskinderen, de gewone baantjeszwemmers en de senioren van MBVO (Meer Bewegen Voor Ouderen). Daarnaast zijn er programma's zoals aquajoggen en aquarobics.