Een duurzame toekomst voor Hardenberg: praat mee!

De gemeente gaat in de komende periode aan de slag met een nieuw programma rondom duurzaamheid. Omdat duurzaamheid van ons allemaal is, kunt u hierover op verschillende manieren meedenken en meepraten. Hoe kijkt u naar duurzaamheid in de gemeente Hardenberg en wat vindt u daarbij belangrijk? Wilt u zelf ook een steentje bijdragen en zo ja, wat?

Op verschillende manieren hebben we aan inwoners gevraagd hoe zij tegen duurzaamheid en de energietransitie aankijken. Voor de zomer zochten we u op en kon u meedoen aan een peiling en de praatpaal. In september kon u meedoen aan de We Energy Game en op 28 november organiseren we een Duurzame Pub Quiz in Partycentrum Circus in Hardenberg:

Duurzame Pub Quiz

Op 28 november kunt u meedoen aan de gratis Duurzame Pub Quiz in partycentrum Circus in Hardenberg. Hier kunt u uw kennis op het gebied van duurzaamheid testen en laten zien wat u allemaal weet. Vorm samen met familie, vrienden of collega’s een team en neem het op tegen andere teams.

Wanneer?
  28 november 2019
Hoe laat? 20.00 tot 22.00 uur (zaal open om 19.30 uur)
Waar? partycentrum Circus, Zwingel 2, 7772 SK Hardenberg

We spelen bij de Pub Quiz in teams van 4 tot 6 personen. De teams nemen het tegen elkaar op en het team dat meeste quizvragen goed beantwoordt wint een prijs. In de Duurzame Pub Quiz worden allerlei leuke en soms gekke vragen over duurzaamheid gecombineerd met een terugkoppeling van de resultaten van de gesprekken, de peiling en We Energy Game en is er gelegenheid om ideeën en ervaringen te delen.

Aanmelden
Voor een levendig en uitdagend spel, zien we graag zoveel mogelijk verschillende teams verschijnen. Vorm bijvoorbeeld een team met uw vriendengroep, buren, sportclub, klasgenoten, familie of collega’s. Hebt u geen team maar wilt u wel meedoen? Meld u dan vooral ook aan, dan kijken we op de avond zelf of we een team kunnen maken. Ook als u liever wilt toekijken, bent u van harte welkom! Deelname is uiteraard gratis en voor een hapje en een drankje wordt gezorgd.

Duurzame Pub Quiz

Vul uw gegevens in
Verzend uw gegevens

We-Energy Game

In september kon u samen met andere inwoners van uw dorp en buurdorpen meedoen aan de We-Energy Game. In dit spel ontdekten de spelers wat het betekent als uw omgeving energieneutraal wordt.

Inwoners van Dedemsvaart, Kloosterhaar, Hardenberg en Gramsbergen gingen de strijd met elkaar aan. Door de We Energy Game te spelen ontdekten ze wat er allemaal bij komt kijken om hun omgeving energieneutraal te maken. Valt dat mee of valt dat tegen? Lukt het bijvoorbeeld door alleen maar zonnepanelen op alle daken te leggen of is er toch meer ruimte nodig voor duurzame energie?

De We-Energy Game is een echt bordspel. Je speelt het met pionnen en kaarten. Het spel is aangepast aan de omgeving waar het gespeeld wordt: het spelbord is een kaart van een dorp of stad. Elke deelnemer krijgt zijn of haar eigen rol. Zo bekijk je de uitdaging ook eens vanuit een andere hoek. Bijvoorbeeld die van Planeet, Winst of Wetgeving.

Het lukte de deelnemers om het spel uit te spelen. Dat kon alleen doordat deelnemers goed overlegden over de aanpak. Een combinatie van technieken blijkt belangrijk: “Ik heb gemerkt dat je je niet vast moet bijten op één manier om duurzame energie op te wekken. Het gaat vooral om het vinden van een goede mix”, aldus een deelnemer.

De deelnemers waren stuk voor stuk enthousiast over het spel. Hoewel het spel werd uitgespeeld, werd dé oplossing voor een energieneutrale omgeving niet gevonden. Het vinden van zo’n oplossing is ook niet het doel van de avond. Het gaat vooral om de uitdaging, zicht op verschillende aanpakken en een beeld van de verschillende belangen die spelen binnen de energietransitie. Dat is volgens één van de deelnemers zeker gelukt: “Toen ik op het speelbord mijn eigen dorp zo voor mij zag liggen, kwam de uitdaging echt tot leven.”

Peiling

Op de facebookpagina van de gemeente Hardenberg stond in juli en juli iedere dinsdag en donderdag een vraag of stelling over duurzaamheid in de gemeente. Naderhand was het mogelijk om alle vragen in één keer in te vullen.

Praatpaal

In juli en juli waren we met de originele ANWB-praatpaal bij verschillende activiteiten en evenementen in de gemeente. Hier gingen we in gesprek over wat u belangrijk vindt als het gaat om duurzaamheid in de gemeente Hardenberg. De praatpaal stond op 27 juni bij de sportdag voor studenten van het Alfa-college, op het Bastingplein in Bergentheim en bij het Ballonfestival in Hardenberg. Op 5 juli stond de praatpaal op de Markt in Dedemsvaart. Het leverde leuke gesprekken op!

Wat gebeurt er met alle informatie?

De gemeente gebruikt alle informatie bij het maken van het nieuwe meerjarenprogramma duurzaamheid voor de periode 2020-2024. Hierin staan de ambities en doelen op het gebied van duurzaamheid voor de komende vier jaar.

Disclaimer:

Alles wat u met ons deelt wordt vertrouwelijk behandeld. Dat betekent dat niemand met naam en toenaam wordt genoemd.

Vragen of opmerkingen? Neem contact op via het contactformulier.