Lutten Levert

Lutten Levert is een energiecoöperatie ontstaan vanuit initiatiefgroep Lutten Leeft. De doelstelling van Lutten Levert is: duurzaam zonne-energie opwekken voor de bewoners van Lutten en omstreken naar behoefte van de gemeenschap.

Het initiatief van de energiecoöperatie Lutten Levert is één van de vijf pilotprojecten in de gemeente Hardenberg voor het opwekken van duurzame energie.

De coöperatie start binnenkort met de realisatie van een zonnepark aan de Dedemsvaartseweg Noord 110 in Lutten. Dit gebeurt deels op grond met een bedrijfsbestemming en deels op agrarische grond. Met een oppervlak van circa 1,7 hectare en een energieproductie van ruim 1,1 miljoen kWh per jaar voorziet dit zonnepark circa 330 huishoudens van groene stroom. 

Veel inwoners en ondernemers profiteren
"Mede omdat we van het gas af moeten, verwachten we steeds meer vraag naar elektriciteit. De elektriciteit lokaal opwekken is dan de allermooiste oplossing. Veel inwoners en ondernemers kunnen hiervan profiteren", aldus voorzitter Gerwin Veltink van de energiecoöperatie Lutten Levert.

De meer dan 100 inwoners van Lutten die investeren krijgen korting op de energiebelasting. Voor de realisatie van het park worden waar mogelijk lokale ondernemers ingezet.

Andere kernen inspireren
Veltink: "We zijn enorm blij en vereerd dat wij als eerste binnen de gemeente Hardenberg een dergelijk zonnepark vanuit een maatschappelijk initiatief kunnen en mogen ontwikkelen. We hopen ook dat we met ons zonnepark andere kernen inspireren om iets dergelijks op te zetten."

In 2015 won Lutten Leeft de wedstrijd 'meest duurzame kern van de gemeente Hardenberg'. Eén van de projecten uit het winnende duurzaamheidsplan was het collectief inkopen van duurzame energie en/of het gezamenlijk opwekken van energie. Dat heeft geleid tot de energiecoöperatie Lutten Levert.

Lees meer informatie op de website www.luttenlevert.nl.

Randvoorwaarden zonnepark

De gemeenteraad heeft de volgende randvoorwaarden opgesteld voor het zonnepark:

  • De bouw van het zonnepark levert een bijdrage aan de energiedoelstellingen.
  • Het zonnepark past goed in de omgeving. Hiervoor is een ruimtelijk kwaliteitsplan opgesteld met onder andere een brede meidoornhaag.
  • De opbrengsten van het zonnepark komen ten goede aan de lokale gemeenschap. Inwoners van Lutten en omstreken kunnen meedoen in het project en vijftien jaar lang profiteren van korting op de energiebelasting. Tien procent van de opbrengsten worden via Plaatselijk Belang Lutten geïnvesteerd in duurzaamheidsinitiatieven in het dorp.
  • De bouw, het onderhoud en het beheer wordt waar mogelijk in samenwerking met lokale ondernemers uitgevoerd.
  • Er is aandacht voor educatie. Dit gebeurt door middel van presentaties op scholen, excursies naar het zonnepark en een informatiebord. De kennis en expertise die Lutten Levert opbouwt, is beschikbaar voor andere initiatiefnemers.