Regelingen en subsidies voor het verduurzamen van de eigen woning

Er zijn verschillende regelingen en subsidies voor woningeigenaren die hun huis willen verduurzamen. De gemeente Hardenberg helpt en adviseert inwoners over energiebesparende maatregelen.

Geld lenen voor energiebesparende maatregelen bij het Nationaal Warmtefonds

Met een financiering uit het Nationaal Warmtefonds kunnen woningeigenaren meer dan 25 energiebesparende maatregelen betalen. Het gaat bijvoorbeeld om isolatie, maatregelen om de woning duurzaam te verwarmen zoals een warmtepomp, zonneboiler of warmteterugwinsysteem, of het opwekken van elektriciteit met zonnepanelen. Woningeigenaren kunnen bij het Nationaal Warmtefonds geld lenen tegen aantrekkelijke voorwaarden. In sommige gevallen is de rente zelfs 0%. Ook kleine Verenigingen van Eigenaars kunnen bij het Nationaal Warmtefonds terecht.

Tot 30% subsidie voor de kosten van isolatie of duurzame warmte

Woningeigenaren die hun huis isoleren of die een (hybride) warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op het warmtenet aanschaffen, kunnen gebruik maken van de ‘Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing’ (ISDE). De subsidie voor één isolatiemaatregel is 15% van de kosten. Bij twee maatregelen is de subsidie 30% van de kosten. De subsidie voor een warmtepomp is altijd 30% van de kosten, ook als iemand geen andere maatregelen neemt.

Isolatiesubsidie van € 2.500 voor woningeigenaren met een laag inkomen

Voor woningeigenaren met een inkomen tot het sociaal minimum is er een speciale isolatiesubsidie. De subsidie is maximaal € 2.500 voor spouwmuur en/of bodemisolatie. Dit bedrag is voor de meeste woningen voldoende. De subsidieregeling is ook voor inwoners van de gemeente Hardenberg.

Verzilverlening Hardenberg

Met de verzilverlening kunnen woningeigenaren van 58 jaar of ouder hun huis levensloopbestendig verbouwen én verduurzamen. Hiervoor wordt de overwaarde van het huis gebruikt. De maandlasten blijven gelijk. 

Subsidie energiebesparing voor Verenigingen van Eigenaars

Verenigingen van Eigenaars die isolatiemaatregelen willen nemen, kunnen gebruik maken van de Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH). De subsidie is bedoeld voor advies of uitvoering van isolatiemaatregelen, of advies over een oplaadpunt voor elektrische auto’s op het parkeerterrein.

Meer weten? Ga naar het Energieloket of Startpunt Duurzaam Hardenberg

Op www.energielokethardenberg.nl staat allerlei informatie over het verduurzamen van je woning. Woningeigenaren kunnen er advies krijgen over energiemaatregelen die passen bij hun eigen woning. Persoonlijk advies van een duurzaam­heidsgids is ook mogelijk. Of doe de subsidiecheck om te kijken welke regelingen en subsidies er nog meer zijn.

Startpunt Duurzaam Hardenberg

Op de bovenverdieping van natuuractiviteitencentrum De Koppel zit het ‘Startpunt Duurzaam Hardenberg’. Met informatie over energiebesparing in huis, stroom opwekken, afval en waterverbruik. Het Startpunt Duurzaam Hardenberg is tijdens de openingstijden van De Koppel vrij te bezoeken. Aan het Startpunt zijn twaalf duurzaam­heidsgidsen verbonden. Zij beantwoor­den vragen van bezoekers. Ook helpen ze om de meest logische stap te vinden om energie te besparen of je energie­rekening omlaag te brengen.

Contactmoment

Iedere zaterdagmiddag van 14.00-15.00 uur is er een duurzaamheidsgids in het Startpunt. Op andere momenten kan men zijn of haar telefoonnummer achterla­ten. De duurzaamheidsgids neemt dan contact op.