Meest duurzame gemeentehuis

Op 10 oktober 2012, de landelijke dag van de Duurzaamheid, is het duurzaamste gemeentehuis van Nederland officieel geopend. Het is een transparant, opvallend gemeentehuis midden in de kern van de gemeente Hardenberg.

Ontwerp, gebruik en techniek zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden in het gemeentehuis. Diverse aspecten van het gebouw hebben een positief effect op het energieverbruik van het gebouw. Zo levert de compacte vorm van het gebouw energiebesparing op en zorgt het aantal ramen, die voorzien zijn van 'geniuslamellen', voor de juiste hoeveelheid natuurlijk licht in het gebouw.

Er wordt gebruik gemaakt van natuurlijke bronnen om het gebouw van de juiste temperatuur te voorzien. Het gemeentehuis wordt gekoeld en verwarmd door middel van een warmtepomp en een warmte koude opslag. De koude lucht wordt in winter opgeslagen en in de zomer verspreidt en de warme lucht wordt in de winter gebruikt om het gebouw op te warmen.

Groen
De binnenkant van het gebouw is overzichtelijk en de werkplekken zijn ruim opgesteld. Het interieur is vormgegeven met natuurlijke kleuren en bestaat uit milieuvriendelijk materiaal.

Buiten het gemeentehuis bevindt zich een park. Nadat het oude gemeentehuis is gesloopt en de wegen zijn aangepast, wordt het laatste deel van het park aangelegd. Het stadspark zorgt voor een natuurlijke verbinding tussen het gemeentehuis en het winkelcentrum van Hardenberg. Dit park wordt in het gebouw in meerdere etages doorgetrokken. Het zorgt binnen voor mooie verblijfsruimtes met een optimale groenbeleving en een gezond binnenklimaat.

Contact

Wilt u meer informatie? De Publieksdienst helpt u graag. Neem contact met ons op via het online contactformulier.

Bel mij terug

Hebt u een vraag of opmerking voor de gemeente? Laat uw nummer achter en wij bellen u terug.

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen binnen de gemeente Hardenberg? Meld u dan aan voor één van de nieuwsbrieven.