Vaccineren

Er is een medicijn gemaakt dat u beschermt tegen het coronavirus. Dit heet een vaccin. Krijgt u het vaccin? Dan is de kans dat u daarna nog erg ziek wordt van het coronavirus heel klein.

Over de hele wereld hebben mensen samen hard gewerkt om een vaccin te maken dat goed werkt en veilig is. Uit de eerste onderzoeken blijkt dat dit vaccin de kans op COVID-19 met 95% verlaagt. Dit betekent dat van de 100 mensen die zonder vaccin het coronavirus zouden krijgen, er na vaccinatie nog maar 5 mensen het coronavirus krijgen.

De regels voor vaccins zijn in Nederland erg streng. Voordat een vaccin gebruikt mag worden, moet het goed zijn getest en veilig zijn.

Het vaccin krijgt u door een prik in uw bovenarm. Dit heet een vaccinatie. Het vaccin werkt het beste als u 2 keer geprikt wordt. Daarom krijgt u na drie weken nog een prik. Vanaf 7 dagen na de tweede vaccinatie bent u beschermd tegen het coronavirus. U kunt dus niet meer heel erg ziek worden van het coronavirus. Uiteindelijk beschermt u dan ook uw familie, vrienden en de mensen om uw heen.

Als meer mensen het vaccin hebben gekregen, wordt het veiliger voor iedereen. Dan zijn minder mensen besmettelijk. En dus worden minder mensen ziek.

Wanneer kunt u zich laten vaccineren?

Iedereen vanaf 18 jaar in Nederland kan het vaccin gratis krijgen. U mag zelf weten of u het vaccin neemt of niet. Praat erover met uw familie, vrienden of uw begeleider. Het vaccin is voor niemand verplicht.

De GGD IJsselland start vrijdag 15 januari met het geven van vaccinaties. Eerst aan medewerkers van verpleeghuizen en kleinschalige woonvormen. Daarna zijn zorgmedewerkers uit de directe COVID-zorg en in de gehandicaptenzorg, wijkverpleging en Wmo-ondersteuning aan de beurt. Dit zijn ook stagiairs, leerlingen, ZZP'ers en uitzendkrachten.

Als het vaccin voor u klaarstaat, krijgt u een uitnodiging van een arts of van de GGD. U krijgt de prik in de bovenarm. Na 3 weken krijgt u nog een prik. Anders werkt het vaccin niet goed. Woont u in een zorginstelling? Dan krijgt u daar meestal de prik. Voor andere mensen worden speciale plekken gemaakt waar ze het vaccin krijgen.

Neem de uitnodiging voor de prik en een identiteitsbewijs zoals uw paspoort of identiteitskaart mee naar de afspraak.

Hoe werkt dit vaccin?

Als u na de vaccinatie in aanraking komt met het coronavirus, dan herkent uw lichaam dit virus. Uw lichaam heeft dan al antistoffen aangemaakt die het virus dood kunnen maken. Hierdoor wordt u niet ziek of veel minder ziek.

Nadat u het vaccin hebt gekregen, kunt u soms een paar dagen last hebben van spierpijn of koorts. Dat noemen we bijwerkingen. U kunt ook andere bijwerkingen krijgen. Maar de kans dat dat gebeurt is heel klein. Voelt u zich niet goed na de vaccinatie? Bespreek dat dan met familie, uw begeleider of huisarts.

Uit onderzoeken zijn de volgende meest voorkomende bijwerkingen bekend:

  • Pijn op de plek van de prik (75%)
  • Hoofdpijn (39%)
  • Moe zijn (37%)
  • Spierpijn (25%)
  • Koorts (8%)

Dit zijn bijwerkingen die bij andere vaccins ook voorkomen. Alle genoemde bijwerkingen duren meestal 1 of 2 dagen.

Meer informatie

Publieksinformatienummer

Hebt u vragen over het coronavirus? Bel tussen 08.00 en 22.00 uur met het landelijke informatienummer: 0800 13 51.

Website Rijksoverheid

Het coronavirus heeft gevolgen voor onder meer het onderwijs, de kinderopvang, ondernemers, reizigers en het openbaar vervoer. Voor antwoorden op vragen kunt u terecht op de website van de Rijksoverheid.

Website RIVM

Voor antwoorden op vragen over uw gezondheid en het voorkomen van besmetting door het virus kunt u terecht op de website van het RIVM.