Uw gezondheid

Na de uitbraak van het nieuwe coronavirus (COVID-19) in de Chinese stad Wuhan zijn er over de hele wereld mensen besmet met het virus. Ook in Nederland is het virus vastgesteld. Het nieuwe coronavirus wordt overgedragen door hoesten en niezen. 

Mensen die door het virus ziek worden, hebben klachten als hoesten, benauwdheid en koorts (hoger dan 38 graden).

Als u verkouden bent of longklachten hebt, hoeft u zich meestal geen zorgen te maken dat u het nieuwe coronavirus hebt. De kans is veel groter dat u gewoon griep hebt of een ander verkoudheidsvirus.

Veelgestelde vragen
Wilt u meer informatie over het coronavirus? Bekijk dan de veelgestelde vragen op de website van het RIVM. Meer informatie vindt u ook op de website van de GGD IJsselland.

U kunt ook bellen met het landelijke nummer: 0800 13 51.

Rode Kruis Hulplijn
Zit u in quarantaine of thuisisolatie? En hebt u een luisterend oor, advies of extra hulp nodig? Bel met de Rode Kruis Hulplijn: 070 445 58 88.

Dit nummer is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 09.00 en 21.00 uur. En op zaterdag tussen 10.00 en 16.00 uur.

Wat u kunt doen bij gezondheidsklachten

Hebt u gezondheidsklachten? Neem telefonisch contact op met uw huisarts of de lokale GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst. De huisarts overlegt met de GGD of onderzoek naar het nieuwe coronavirus nodig is.

Iedereen in Nederland kan met klachten die wijzen op het nieuwe coronavirus getest worden. Met de test kunt u - als u klachten hebt - zien of u besmet bent met het coronavirus. GGD IJsselland richt hiervoor vier testlocaties in de regio IJsselland in.
De vier locaties verspreid over de regio zijn:

  • Schonenvaardersstraat 5 in Deventer
  • Veldkampweg 23-25 in Ommen
  • Dolderweg 1 in Steenwijk
  • Boerendanserdijk 41b in Zwolle

Let op: U moet zich vooraf aanmelden voor een coronatest.

Hoe u kunt voorkomen dat het virus wordt verspreid

Door hoesten en niezen komt het virus in de lucht. Als mensen dit inademen of bijvoorbeeld via de handen in de mond, neus of ogen krijgen, kunnen zij besmet raken met het virus. U kunt verspreiding van virussen, zoals het coronavirus, maar ook griep en verkoudheid voorkomen door:

Het coronavirus verspreidt zich via mensen en dieren. Buiten het lichaam kan het virus niet goed overleven. Zeker niet op karton, verpakkingsmateriaal of andere spullen.

Bekijk medische informatie over het coronavirus op de website van het RIVM.

Help elkaar waar kan, ook ouderen en kwetsbaren

Via #coronahulp kunt u op social media hulp bieden aan anderen. Maar niet iedereen maakt gebruik van social media. Het Rode Kruis geeft tips hoe u ouderen en kwetsbaren kunt helpen:  

  • Bied aan boodschappen te doen.
  • Raad aan het openbaar vervoer te vermijden en bied een lift aan.
  • Informeer of hun voorraad medicijnen toereikend is.

Publieksinformatienummer

Hebt u vragen over het coronavirus? Bel tussen 08.00 en 22.00 uur met het landelijke informatienummer: 0800 13 51.

Website Rijksoverheid

Het coronavirus heeft gevolgen voor onder meer het onderwijs, de kinderopvang, ondernemers, reizigers en het openbaar vervoer. Voor antwoorden op vragen kunt u terecht op de website van de Rijksoverheid.

Website RIVM

Voor antwoorden op vragen over uw gezondheid en het voorkomen van besmetting door het virus kunt u terecht op de website van het RIVM.