Gemeentelijk archeologiebeleid

Voor een aanzienlijk deel van het grondgebied in Hardenberg bestaat de kans dat deze archeologische resten kan bevatten. Over de wijze waarop om moet worden gegaan met het bodemarchief heeft de gemeente uitgangspunten opgesteld.

Deze uitgangspunten zijn beschreven in het gemeentelijk archeologiebeleid (PDF, 15,4 MB). Hiermee moet de onderzoekverplichtingen bij vergunningen en bestemmingsplanwijzigingen worden verminderd. Alleen als er een verwachting is dat er archeologische waarden in de bodem aanwezig zijn, heeft een onderzoek meerwaarde.

Wel een archeologieonderzoek nodig
De toets archeologie maakt onderdeel uit van een planologische afwijkingsprocedures. Als de landelijke regeling voor archeologie van toepassing is, moet u in alle gevallen voor alle locaties, een archeologieonderzoek uitvoeren.

Geen archeologieonderzoek nodig
Op basis van het archeologiebeleid, waarin per gebied de archeologische verwachtingen worden aangegeven, zijn er vijf categorieën. Aan deze categorieën zijn ondergrenzen gekoppeld. Als het ruimtelijk project kleiner is dan de dan de ondergrens, is er geen archeologieonderzoek nodig.

Stappen
Om te kijken of er voor uw project een archeologisch onderzoek nodig is, kunt u de volgende stappen volgen:

1. Op het kaartmateriaal kunt u zien tot welke categorie de bouwlocatie behoort.

2. De categorie bepaalt welke ondergrens voor uw project van toepassing is.

Wanneer er op uw bouwlocatie een bepaalde archeologische verwachting is, kunt contact opnemen met de Publieksdienst voor meer informatie.

Contact

Wilt u meer informatie? De Publieksdienst helpt u graag. Neem contact met ons op via het online contactformulier.

Bel mij terug

Hebt u een vraag of opmerking voor de gemeente? Laat uw nummer achter en wij bellen u terug.

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen binnen de gemeente Hardenberg? Meld u dan aan voor één van de nieuwsbrieven.