Succesvol ondernemen in Hardenberg

De impact om in de bijstand te zitten en het gevoel te hebben er niet meer bij te horen is groot; voor de overheden, de (lokale) samenleving en niet in de laatste plaats voor de mensen zelf.

Hun leven is vaak volledig op de kop gegooid en zij moeten onderzoeken hoe ze verder hun leven gaan inrichten. Werk en eigen inkomen zijn essentieel voor een goed sociaal netwerk en de mate van gelukkig zijn. Maar dat betekent ook het werk vinden dat bij je past, en niet slechts het hebben van een baan zodat je inkomen hebt. 

Kwaliteiten

Rex Hendriksen en Mark Leer zijn samen de kartrekkers van het sociale initiatief onder de noemer “Together in Company”. Kleurrijkheid en culturele diversiteit zijn een verrijking voor mens en werk. ‘Gelijke kansen’ geldt voor iedereen. De verrijking die het onze samenleving kan geven wordt nog maar mondjesmaat benut.

Want welke verborgen kwaliteiten hebben mensen in de bijstand? Welke kennis en kunde hebben deze mensen die nu onbenut blijft? Hoe kunnen we deze verborgen talenten stimuleren en zichtbaar maken? Wellicht gebruiken voor je eigen onderneming? Is een carrière succesvol wanneer je vakken vult of aan de lopend band staat, terwijl je andere kwaliteiten bezit?

Aftrap 'Together in Company'

Donderdag 20 januari 2022 is de aftrap in Ruim gedaan voor Together in Company door de wethouder mevrouw Looman. Zij heeft het startsein gegeven voor dit avontuur. In haar toespraak zei mevrouw Looman: "In de gemeente Hardenberg staan we open voor nieuwe projecten en voor mooie ideeën".

Ze interviewde de deelnemers aan de hand van de foto-opdracht die achter ze hing. Door langs de foto’s te gaan kreeg ze een goed beeld van wat de plannen waren van de 11 deelnemers. Met dit initiatief kunnen de deelnemers met elkaar en van elkaar leren. Misschien wel van elkaar afnemen of combineren. Zo combineerde ze de “patty’s”, een lekkernij uit jamaica als hoofdgerecht, en de toetjes uit de antillen.

Ze benadrukte nog even dat deelnemen in de coöperatie mogen werken, maar niet meer inkomen hebben. Wel kunnen ze in zichzelf en het bedrijf investeren met wat ze “verdiend” hebben en is het juist een mooie kans om naast je uitkering iets voor jezelf op te bouwen. Ze eindigde haar speech met de kartrekkers Rex en Mark, om gezamenlijk ook alle deelnemers heel veel succes te wensen. "Ik kom graag nog eens kijken of jullie al verder zijn met het bedrijf" sluit Looman af. 

Zelfstandig

Ook hebben deelnemers aan de coöperatie het woord gevoerd. Een van hen zei hierover: "Door een eigen onderneming te starten wil ik zelfstandiger worden. Misschien lukt het mij wel om op deze manier uit de uitkering te komen en met mijn creativiteit een onderneming te realiseren. Maar ook het delen met anderen leden van de coöperatie lijkt me fijn. Dit geeft mij energie."

Oproep

Na de feestelijk aftrap, zijn ze aan de gang gegaan met de foto’s die de deelnemers zelf gemaakt hebben van hun 'droombaan'. Mark Leer en Rex Hendriksen maken graag gebruik van deze gelegenheid om een oproep te doen aan bedrijven in Hardenberg. De coöperatie is op zoek naar bevlogen ondernemers die bijvoorbeeld een gastles willen verzorgen. Mogelijk kunnen ze als coöperatie een excursie organiseren bij uw bedrijf. "We komen graag met u in contact: Rex@togetherincompany.nl".

Bekendmakingen

Informatie over aangevraagde vergunningen en bestemmingsplannen worden wekelijks gepubliceerd in weekblad De Toren. Deze bekendmakingen zijn ook digitaal beschikbaar.