Hardenberg bereikt finale verkiezing Meest Toegankelijke Gemeente

woensdag 01 september 2021 07:00

De gemeente Hardenberg heeft voor de tweede keer op rij de finale bereikt van de verkiezing Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland. Ruim 5.000 mensen lieten hun stem horen en bepaalden dat Stein, Zwolle, Hardenberg, Harderwijk en Oude IJsselstreek een plek in de finale verdienen.

Deze 5 gemeenten worden deze week verrast met een flitsbezoek: een 4 meter hoog opblaaskunstwerk staat twee uur lang op een centrale plek in de gemeente.

Woensdag 1 september staat het kunstwerk van 14.30 tot 16.30 uur in Hardenberg. Het kunstwerk is gemaakt door een outsider artist, een kunstenaar die net even wat anders is.

Winnaar bekend op 7 oktober

De winnaar van de verkiezing Meest Toegankelijke Gemeente wordt op 7 oktober bekendgemaakt. Een vakjury bepaalt wie de winnaar wordt. Deze jury bestaat uit Leonard Geluk (directeur VNG), Rick Brink (Directeur Belangenbehartiging bij Stichting Studeren & Werken op Maat), Illya Soffer (Directeur Ieder(in)), Sheila Oroschin (sociaal ondernemer) en Tako Rietveld (Kindercorrespondent).

Rick Brink was raadslid in Hardenberg op het moment dat deze gemeente in 2019 de titel Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland ontving. Brink: "Inclusie betekent voor mij: een samenleving waarin aandacht is voor iedereen! Om dat te bereiken is het belangrijk dat we samen de schouders zetten om toegankelijkheid te verbeteren. Aan die samenwerking geeft de verkiezing een mooie impuls."

Waarom deze verkiezing?

De verkiezing wordt georganiseerd door Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en is bedoeld om gemeenten op een positieve manier te stimuleren om te werken aan meer toegankelijkheid. Dat dit nodig is, blijkt uit het SCP-rapport Lang niet toegankelijk.

Uit dit rapport blijkt dat mensen in Nederland met een beperking of chronische ziekte door fysieke obstakels en bewuste en onbewuste uitsluiting 5 jaar na ratificatie van het VN-Verdrag Handicap nog altijd niet gelijkwaardig kunnen deelnemen in de samenleving.

Bekendmakingen

Informatie over aangevraagde vergunningen en bestemmingsplannen worden wekelijks gepubliceerd in weekblad De Toren. Deze bekendmakingen zijn ook digitaal beschikbaar.