Watersportvereniging Hardenberg gaat vernieuwde haven beheren

donderdag 03 juni 2021 08:11

De Watersportvereniging Hardenberg gaat de haven in Hardenberg in de komende twee jaar beheren. Dat heeft de gemeente met de vereniging afgesproken. Gebouw Docks wordt de uitvalsbasis voor de havenmeester. Hier komen ook voorzieningen voor gebruikers van de haven en lichte horeca. Voor het gebruik van de haven geldt een nieuw havenreglement.

De haven in Hardenberg is in het voorjaar vernieuwd. Er zijn nieuwe drijvende steigers geplaatst. Naast nieuwe passantenplekken, is het aantal vaste ligplaatsen ook fors uitgebreid. En er is plek voor bootverhuur en een aan- en afmeerplaats voor rondvaartboten. De vernieuwde haven gaat op 4 juni open.

De Watersportvereniging gaat de haven vanuit Docks beheren

De Watersportvereniging Hardenberg gaan de haven beheren. De gemeente heeft hiervoor afspraken gemaakt met de vereniging. Uitvalsbasis van de Watersportvereniging wordt het gebouw Docks. De Watersportvereniging gaat Docks huren van de gemeente. Hier komen voorzieningen voor de haven, zoals sanitair, het havenkantoor en een (af)wasruimte.

Daarnaast is er ruimte voor lichte horeca met bijvoorbeeld koffie/thee en lichte maaltijden. De Watersportvereniging kan hiervoor zelf een horecaondernemer inschakelen. Ook de havenmeester opereert vanuit Docks.

Wethouder Alwin te Rietstap is blij met de afspraken: "De Watersportvereniging is een actieve club met veel vrijwilligers die graag actief willen zijn in en rond de haven. Daarom is het een logische partij om het havenbeheer op zich te nemen. Bovendien zorgen we zo voor een nieuwe invulling van Docks. Daar worden de haven en het centrum nog krachtiger van."

Er geldt een nieuw havenreglement

Voor het gebruik van de haven geldt een nieuw havenreglement. Hierin is het aanvragen en aanwijzen van ligplaatsen geregeld. Ook de tarieven staan in het havenreglement. Passanten betalen in de haven van Hardenberg liggeld van € 1,25 per strekkende meter bootlengte per nacht met een minimum van € 6,25 (5 meter). Passanten krijgen een plek toegewezen door de havenmeester en betalen het liggeld via een app.

Een vaste seizoenplaats van april tot oktober kost € 68 per strekkende meter bootlengte per jaar  en €10 voor een lidmaatschap van de Watersportvereniging. Kosten voor elektriciteit en water worden naar mate van gebruik in rekening gebracht. Belangstellenden voor een vaste ligplaats konden zich bij de Watersportvereniging aanmelden. Alle vaste ligplaatsen zijn inmiddels toegewezen.

Tijdelijke afspraken

De afspraken voor het beheer van de haven en gebruik van Docks gelden voor de komende 2 jaar.

De gemeente kiest voor tijdelijke afspraken omdat momenteel wordt verkend of het mogelijk is de parkeervoorziening Gedempte Haven weer in te richten als haven. Na de periode van twee jaar heeft de gemeente de handen vrij om te kiezen voor een mogelijk andere invulling.

Kijk op Hardenberg

Nieuwsberichten en aankondigingen van de gemeente worden wekelijks gepubliceerd in weekblad De Toren in de rubriek 'Kijk op Hardenberg'. Deze edities zijn ook digitaal beschikbaar.

Bekendmakingen

Informatie over aangevraagde vergunningen en bestemmingsplannen worden wekelijks gepubliceerd in weekblad De Toren. Deze bekendmakingen zijn ook digitaal beschikbaar.