Ook in 2021 subsidie voor impactvolle evenementen

woensdag 07 april 2021 14:39

In 2021 ontvangen 16 evenementen een evenementensubsidie van de gemeente Hardenberg. In totaal verleent de gemeente dit jaar ruim 87.500 euro aan evenementensubsidie aan organisatoren van evenementen. Bij de beoordeling van de evenementen is deze keer ook gekeken of het evenement coronaproof gehouden kan worden.

De gemeente Hardenberg stelt elk jaar geld beschikbaar om evenementen te ondersteunen. Ook voor 2021 is hiervoor geld beschikbaar. Met de evenementensubsidie daagt de gemeente organisatoren uit om vernieuwende evenementen te organiseren met een uniek karakter.

Wethouder Jan ten Kate: “Vanwege de coronacrisis zagen veel organisatoren hun evenement vorig jaar niet doorgaan. We zijn helaas nog steeds niet uit de crisis. Het is nog onzeker wat het komende evenementenseizoen ons brengt. Daarom kiezen we voor een flexibele aanpak. We hebben organisatoren van evenementen uitgedaagd hun evenementen zoveel mogelijk coronaproof te organiseren. Of om in te zetten op een geheel nieuw en verrassend evenement. Want een bruisende evenementenkalender is goed voor de lokale economie. En het zorgt voor verbinding door de vele vrijwilligers die er druk mee zijn. Ik hoop dan ook dat er in het komende evenementenseizoen meer ruimte is.”

Subsidie voor 16 evenementen

Dit jaar ontvangen 16 evenementen een subsidie. De meeste evenementen zijn gepland in de tweede helft van de zomer. Voor een aantal van de grotere evenementen liggen al coronaproof alternatieven op de plank.

 • Het Strawberry Fields Festival in Dedemsvaart ontvangt € 20.000.
 • Stichting OMA ontvangt subsidie voor het Pleinfestijn Hardenberg (€ 8.000).
 • Stichting Hardenberg Promotie ontvangt subsidie voor het F1 Event 2020 (10.000 euro), Hardenberg City Proms (€8.400)
 • Stichting Centrummanagement Stad Hardenberg en Stichting Hardenberg Promotie ontvangen subsidie voor de IJsbaan (€ 4.200).
 • Stichting Centrum Management Stad Hardenberg ontvangt subsidie voor de themadagen (€ 8.000) en voor Sand in the City (€1.240).
 • Hardstikke Cultuur ontvangt € 6.000.
 • Rock your Boots ontvangt dit jaar € 7.120.
 • Nieuw dit jaar is de Dierenparade Noordshow € 4.500.

Daarnaast is er een subsidie voor de volgende evenementen:

 • Oldtimer festival Balkbrug (€ 500)
 • Paard Balkbrug 2021 (€ 1.500)
 • Zomermarkten Dedemsvaart (€ 1.453)
 • Dion Triathlon Hardenberg (€ 2.300)
 • Dirty Monkey Run (€ 2.400)
 • Game Event (€ 2.000)(reeds geweest).

De gemeente blijft in overleg met de organisatoren

Ook vorig jaar had de gemeente de evenementensubsidie toegezegd aan 26 evenementen. Vanwege de coronacrisis gingen veel van deze evenementen niet door. Of er werden kleinere coronaproof evenementen gehouden. Omdat veel organisatoren al kosten hadden gemaakt voor de voorbereidingen, heeft de gemeente Hardenberg deze kosten vergoed vanuit de subsidie voor 2020. De voorbereidingskosten voor events die in 2021 door corona niet doorgaan, worden niet vergoed. Om te voorkomen dat organisatoren voorbereidingskosten maken, blijft de gemeente in overleg met de organisatoren. Pas als er zicht is op het doorgaan van het evenement, worden er voorschotten verstrekt.

Subsidieregeling

Bij het toekennen van de evenementensubsidie let de gemeente op de economische spin-off, PR van de regio Hardenberg, het aantal bezoekers en de mate waarin een evenement bijdraagt aan een bruisende evenementenkalender. Ook voor de komende jaren is de evenementensubsidie beschikbaar. Organisatoren van evenementen in 2022 kunnen tot 31 december 2021 een aanvraag doen. Zij krijgen dan voor 31 maart 2022 uitsluitsel. Bekijk meer informatie hierover en het aanvraagformulier voor de evenementensubsidie.

Subsidie voor Promotiestichtingen

In de gemeente Hardenberg zijn er meerdere promotiestichtingen actief. De gemeente Hardenberg stimuleert dat de promotiestichtingen zich vooral inzetten op alle activiteiten rondom de organisatie van evenementen. De promotiestichtingen in Hardenberg, Gramsbergen en Dedemsvaart ontvangen in 2021 hetzelfde subsidiebedrag als in 2020 om hun werkzaamheden voort te kunnen zetten.

Kijk op Hardenberg

Nieuwsberichten en aankondigingen van de gemeente worden wekelijks gepubliceerd in weekblad De Toren in de rubriek 'Kijk op Hardenberg'. Deze edities zijn ook digitaal beschikbaar.

Bekendmakingen

Informatie over aangevraagde vergunningen en bestemmingsplannen worden wekelijks gepubliceerd in weekblad De Toren. Deze bekendmakingen zijn ook digitaal beschikbaar.