Verzilverlening gemeente Hardenberg open voor inschrijving

vrijdag 08 januari 2021 09:32

Vanaf 16 december 2020 is de Verzilverlening van de gemeente Hardenberg geopend voor inschrijving. Huiseigenaren van 58 jaar of ouder kunnen met de Verzilverlening hun woning levensloopbestendig maken. De overwaarde van de woning wordt gebruikt om de aanpassingen in de woning te betalen. Zo kunnen oudere huiseigenaren comfortabel en veilig blijven wonen in hun eigen huis, zonder dat de maandelijkse woonlasten stijgen.

"We willen graag dat mensen comfortabel en veilig ouder kunnen worden in hun eigen huis in hun vertrouwde omgeving", vertelt wethouder Martijn Breukelman. "En ook dat mensen op tijd nadenken over hun toekomstige woonsituatie. Als mensen al lang in hun koophuis wonen, is de waarde van de woning waarschijnlijk hoger dan de hypotheek. Met de Verzilverlening kunnen ze deze overwaarde gebruiken om hun woning aan te passen voor de toekomst. Ook kunnen ze hun woning duurzamer maken. Normaal gesproken is dat voor mensen die wat ouder zijn niet mogelijk of ze moeten hun spaargeld aanspreken."

Een deel van de overwaarde gebruiken voor aanpassingen aan de woning
Bij de Verzilverlening wordt een deel van deze overwaarde gebruikt om aanpassingen aan de woning te betalen. Over de Verzilverlening wordt maandelijks geen rente en aflossing betaald. Er zijn dus geen extra maandlasten. De rente wordt jaarlijks bij de schuldrest opgeteld. Het rentepercentage bedraagt momenteel 1,7%. Bij verkoop van de woning, bij overlijden of aan het einde van de looptijd wordt de lening in één keer afgelost. 

Woningeigenaren die ouder dan 58 jaar zijn, kunnen gebruik maken van de lening. Het te lenen bedrag is minimaal € 2.500 en maximaal € 40.000. Minimaal € 2.500 moet worden besteed aan maatregelen waardoor de woning levensloopbestendig wordt. Als men daarnaast ook wil verduurzamen, kan de lening daar ook voor worden gebruikt. 

Win financieel advies in
"Mensen moeten vooraf goed nadenken over de aanvraag", vertelt wethouder Breukelman. "Het is een mooie manier om het levensloopbestendig maken van je woning te betalen. Maar we weten allemaal, dat geld lenen ook geld kost. De totale hypotheekschuld wordt namelijk wel hoger. Het is goed als mensen hierover advies inwinnen van een financieel adviseur, die hun persoonlijke situatie bekijkt."

Gemeente beoordeelt, SVn verzorgt de Verzilverlening
De Verzilverlening is tot stand gekomen in samenwerking met het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn). Inwoners dienen een verzoek in via een aanvraagformulier op de website van de gemeente.

De gemeente toetst of de aanvraag voldoet aan de gemeentelijke voorwaarden. Als dat zo is, dan krijgt de inwoner een brief waarmee hij de uiteindelijke lening kan aanvragen via de SVn. SVn zorgt dan voor de financiële toets en de verdere afhandeling. 

Een geschikte woning voor elk huishouden
De Verzilverlening is één van de maatregelen die voorkomt uit het programma Wonen. Hierin staan de woonambities van de gemeente Hardenberg voor de periode tot 2025.

Met het programma Wonen speelt de gemeente in op de ontwikkelingen in de samenleving, waaronder vergrijzing en duurzaamheid. De gemeente wil ervoor zorgen, dat er voor elk huishouden een geschikte woning is. 

Kijk op Hardenberg

Nieuwsberichten en aankondigingen van de gemeente worden wekelijks gepubliceerd in weekblad De Toren in de rubriek 'Kijk op Hardenberg'. Deze edities zijn ook digitaal beschikbaar.

Bekendmakingen

Informatie over aangevraagde vergunningen en bestemmingsplannen worden wekelijks gepubliceerd in weekblad De Toren. Deze bekendmakingen zijn ook digitaal beschikbaar.