Gemeente gaat tuineigenaren helpen met bestrijding eikenprocessierups

woensdag 22 januari 2020 10:05

2019 was het jaar van de eikenprocessierupsenplaag. 2020 wordt – als het aan de gemeente ligt – het jaar waarin we de deze plaag onder controle hebben gekregen. Daarvoor gaat de gemeente verschillende maatregelen uitvoeren. "De volksgezondheid staat daarbij op één, maar het is wel noodzakelijk dat we zorgen voor meer biodiversiteit", zegt wethouder Gitta Luiten.

Locaties waar veel overlast wordt verwacht, worden door de gemeente preventief gespoten met een biologisch middel. Daarmee worden rupsen gedood voor ze de gevreesde brandharen krijgen. Dit doen we in de periode van april tot en met mei, afhankelijk van de weersomstandigheden en wanneer de rupsen uit de eitjes zijn.

Dat moment luistert heel nauw en wordt daarom ook bepaald in overleg met deskundigen van het landelijke expertisecentrum. De gemeente deed dit in voorgaande jaren ook, maar het is nieuw dat dit nu op meer locaties wordt gedaan.

Tuineigenaren
Ook nieuw is dat de gemeente tuineigenaren gaat helpen met de bestrijding. Zij krijgen de mogelijkheid om hun eigen bomen preventief te laten spuiten. Aanmelden hiervoor kan op www.hardenberg.nl/eikenprocessierups.

Belangrijk is wel om u, in verband met de planning, tijdig aan te melden. Aanmelden kan tot uiterlijk 29 februari 2020. "We vinden het belangrijk om onze inwoners zoveel mogelijk te ondersteunen bij de bestrijding van de eikenprocessierups. Zo kunnen we samen deze plaag onder controle krijgen", aldus Luiten. 

Biodiversiteit
Een nadeel van preventieve bestrijding is dat als er rupsen van andere vlindersoorten in een boom zitten, deze ook worden getroffen. Daarom wil de gemeente deze vorm van bestrijding ook zo snel mogelijk weer af kunnen bouwen. Als er niet meer zoveel eikenprocessierupsen voorkomen, is er minder bestrijding nodig en kunnen we volstaan met wegzuigen van nesten.

Om dat te bereiken moet er weer een natuurlijk evenwicht komen. Dan zorgen vogels, vleermuizen en andere insecten er zelf voor dat er minder processierupsen zijn en er geen plaag kan ontstaan. Om te zorgen voor meer natuurlijke bestrijders heeft de gemeente dit jaar weer een nestkastjesactie gehouden. Daarnaast worden er in de buurt van eikenbomen veldjes met speciale kruiden ingezaaid. Het maaibeleid wordt waar mogelijk hierop aangepast door niet te maaien als de kruiden in bloei staan, en door niet alles tegelijk te maaien.

Leefgebied
Tuineigenaren kunnen ook zelf zorgen voor meer biodiversiteit en zo meer doen tegen de eikenprocessierups. Allereerst natuurlijk door te zorgen voor voldoende groen en bloeiende planten in de tuin. Insecten en tuinvogels krijgen zo een leefgebied.

Vogels lokt u naar uw tuin door een nestkastje op te hangen en door ze te voeren. Stop met voeren op moment dat de eikenprocessierupsen uit hun eitjes zijn. De vogels worden dan gestimuleerd om op zoek te gaan naar de rupsen. Wanneer dat moment er is, komt de gemeente opnieuw met een bericht.

Kijk op Hardenberg

Nieuwsberichten en aankondigingen van de gemeente worden wekelijks gepubliceerd in weekblad De Toren in de rubriek 'Kijk op Hardenberg'. Deze edities zijn ook digitaal beschikbaar.

Bekendmakingen

Informatie over aangevraagde vergunningen en bestemmingsplannen worden wekelijks gepubliceerd in weekblad De Toren. Deze bekendmakingen zijn ook digitaal beschikbaar.