IkPas start in januari van start

maandag 23 december 2019 21:00

2020 gaat bijna beginnen. Heb jij goede voornemens gemaakt? Wat vaker naar de film of uit eten gaan, meer bewegen, stoppen met roken, minder drinken? Bij dat laatste kan IkPas je helpen. IkPas is een jaarlijkse actie waarbij wordt opgeroepen om je alcoholgebruik 30 dagen (vanaf 1 januari) op pauze te zetten. Je kunt je vanaf nu inschrijven.

Voor de 4e keer heeft Vitaal Vechtdal een campagne over Bewust alcohol gebruik. Samen met huisartsen in het Vechtdal, werkgevers, onderwijs, zorgprofessionals en gemeente Hardenberg worden de mogelijkheden om minder alcohol te drinken onder de aandacht gebracht. IkPas is een uitdaging aangaan met jezelf. 30 dagen geen alcohol drinken om eens te kijken wat het met je doet. Met IkPas ben je bewuster van de keuze die je kunt maken om wel of niet te drinken, vastgeroeste patronen worden doorbroken en alcohol is niet meer vanzelfsprekend. Om stil te staan bij het eigen alcoholgebruik ondersteun Vitaal Vechtdal de actie IkPas in het Vechtdal. 

Wethouder Alwin te Rietstap past 30 dagen

“Deze jaarlijkse uitdaging ga ik graag aan om aandacht te vragen voor alcoholgebruik en bewustwording te creëren”, aldus wethouder te Rietstap. “Samen met Vitaal Vechtdal zien we de IkPas-campagne als start van een jaar waarbij we extra aandacht hebben voor alcohol. De samenwerking rondom preventieve zorg is namelijk van wezenlijk belang. Zorg is vaak gericht op beter maken. Maar hoe mooi is het, als we ziek zijn kunnen voorkomen? Samen met Vitaal Vechtdal en diverse partners willen we inwoners graag een positief duwtje in de rug geven om gezonde keuzes te maken.”

IkPas heeft effect

IkPas is een landelijk initiatief en heeft veel effect. Deelnemers van voorgaande edities voelden zich tijdens IkPas fitter en scherper, sliepen beter, vielen af en hadden een betere huid. Bovendien bleek dat deelnemers zes maanden na deelname nog steeds minder alcohol dronken dan voor hun deelname.

Voorlichting

De gemeente Hardenberg organiseert via Tactus in de regio activiteiten, zoals voorlichting op scholen, sportclubs en buurthuizen, om het gebruik van alcohol bij verschillende doelgroepen te verminderen. Voorkomen van alcoholschade en niet drinken onder de 16 zijn de belangrijkste aandachtspunten. Hoewel bijna twee derde van de inwoners van Hardenberg genoeg beweegt, kampt meer dan de helft wel met overgewicht. 1 op de 5 mensen drinkt overmatig alcohol. Dat blijkt uit de gezondheidsmonitor van de GGD IJsselland.

Meedoen

Is alcohol drinken voor jou een gewoonte geworden? En wil je weten hoe je je voelt zonder alcohol? Drink dan eens een maand niet. Je kunt erdoor afvallen, fitter worden en beter slapen. Meedoen kan via www.ikpas.nl/vitaalvechtdal

Kijk op Hardenberg

Nieuwsberichten en aankondigingen van de gemeente worden wekelijks gepubliceerd in weekblad De Toren in de rubriek 'Kijk op Hardenberg'. Deze edities zijn ook digitaal beschikbaar.

Bekendmakingen

Informatie over aangevraagde vergunningen en bestemmingsplannen worden wekelijks gepubliceerd in weekblad De Toren. Deze bekendmakingen zijn ook digitaal beschikbaar.