Bezwaar maken

Bent u het niet eens met een besluit van ons? Bel ons op 14 0523. Dan proberen we het samen op te lossen. Een brief schrijven kan ook. We noemen dat bezwaar maken.

Als u bezwaar maakt, moet u belang hebben bij het besluit waartegen u bezwaar maakt. Alleen dan behandelen we uw bezwaar. 

We vragen advies aan de onafhankelijke commissie bezwaarschriften. Lees meer over de commissie.

Wilt u bezwaar maken tegen de gemeentelijke belastingen of de WOZ-beschikking? Dat doet u met een ander formulier

Indienen bezwaar

U kunt uw bezwaarschrift met DigiD online opsturen. Bent u een ondernemer of wilt u bezwaar maken namens een organisatie? Dan kunt u uw bezwaar ook indienen met eHerkenning.

Per post opsturen kan ook:

Gemeente Hardenberg
Postbus 500
7770 BA Hardenberg

Dit moet in uw bezwaarschrift staan

In uw bezwaar staat in ieder geval:

  • Uw naam en adres.
  • De datum waarop u het bezwaar schrijft.
  • Tegen welk besluit (datum, kenmerk) u bezwaar maakt.
  • Waarom u het niet eens bent met het besluit.
  • En stuur als het kan een kopie mee van het besluit.

U moet uw bezwaar uiterlijk 6 weken na ons besluit versturen. Binnen een paar dagen krijgt u bericht dat we uw bezwaar hebben gekregen. Bij deze brief zit meer informatie over hoe het verder gaat.

Waar ziet u de besluiten waar u bezwaar tegen kunt maken?

Besluiten die gaan over de openbare ruimte, bijvoorbeeld bouwvergunningen of sloopvergunningen, zetten we (meestal) in de krant en online. Ze staan op de gemeentelijke pagina's in weekblad De Toren. Dit weekblad verschijnt iedere woensdag huis aan huis. U kunt zich ook online abonneren op berichten over uw buurt.

Bij de besluiten staat wanneer het besluit is gepubliceerd. En tot wanneer u bezwaar kunt maken.

Hoe werkt het?

Maakt u bezwaar? Dan krijgt u te maken met verschillende stappen. Die leggen we hieronder uit.

Maakt u bezwaar? Dan nodigen we u meestal uit voor een bijeenkomst op het gemeentehuis. We noemen dit een hoorzitting. Bij een hoorzitting zijn een voorzitter en twee commissieleden aanwezig.

Bekijk de planning van hoorzittingen

Deze hoorzitting is openbaar. Dit betekent dat er ook andere mensen bij kunnen zijn, zoals de pers. Gaat het om vertrouwelijke zaken? Vraag de commissie dan om de hoorzitting achter gesloten deuren te houden.

Tijdens een hoorzitting krijgt u als eerste de kans om uw bezwaar toe te lichten. Daarna licht iemand van de gemeente de zaak toe. Soms zijn er ook andere betrokken personen bij die iets willen zeggen. U mag uw advocaat, adviseur of deskundige meenemen voor het geven van meer informatie of een toelichting.

Is iedereen gehoord? Dan bespreken de commissieleden uw bezwaar in een besloten vergadering. Daarna schrijven ze een advies. Meestal duurt dit een aantal weken. U krijgt een kopie van dit advies.

Het kan zijn dat er na de hoorzitting nog een onderzoek nodig is. Bijvoorbeeld een onderzoek door deskundigen. Dan wacht de commissie met het schrijven van het advies. U krijgt dan bericht.

De commissie schrijft een advies. Met dit advies erbij nemen we een beslissing op uw bezwaar. We doen ons best om dit te doen binnen 12 weken na het einde van de bezwaartermijn. In de wet staat ook dat dit moet. Maar soms lukt dat niet. U krijgt daar dan bericht over (dit noemen we een verdagingsbesluit). We kunnen onze beslissing dan 6 weken later nemen.

Meestal nemen we dezelfde beslissing als het advies van de commissie. Maar we mogen ook anders beslissen. Waarom we dat dan doen, staat in ons besluit.

Bent u het niet eens met ons besluit? Dan kunt u juridisch bezwaar maken. Dit noemen we beroep instellen. Dit doet u bij de rechtbank. Dit moet binnen 6 weken na onze beslissing op uw bezwaar. U stuurt een brief (uw beroepschrift) naar:

Rechtbank Overijssel
Sector Bestuursrecht
Postbus 10067
8000 GB Zwolle

Stuur het besluit mee waartegen u in beroep gaat. En zet uw naam, adres en waarom u in beroep gaat in de brief. U kunt ook beroep instellen als we te laat zijn met het beslissen op uw bezwaar.

Het verzoek om voorlopige voorziening

Maakt u bezwaar? Of gaat u in beroep? Dat zorgt er niet voor dat alles uitgesteld wordt. Dit betekent dat het genomen besluit gewoon 'doorgaat'.

Wilt u dit tegenhouden? Vraag dan om een voorlopige voorziening. Dit kan bij de Voorzieningenrechter van de rechtbank Overijssel in Zwolle. Deze rechter kan dan zeggen dat het genomen besluit moet wachten totdat er op het bezwaar of beroep is beslist.

Stuur uw brief naar:

Rechtbank Overijssel
Voorzieningenrechter, sector Bestuursrecht
Postbus 10067
8000 GB Zwolle