Rakers, Nicolaas

Nicolaas Rakers is geboren op 3 juli 1914 te Schoonebeek en op 20 november 1944 overleden te Husum (Duitsland). Hij woonde voor de oorlog in Slagharen.

Op 7 augustus 1944 is te Slagharen een Duitse soldaat door onbekend gebleven personen ontwapend. Diezelfde dag werd door de Duitsers te Slagharen een razzia gehouden, waarbij door hen twintig mannelijke personen gevangen werden genomen. Onder deze twintig personen bevond zich ook Nicolaas Rakers. Hij werd met de andere gevangen genomen personen door Duitsers vervoerd naar een soldatenkamp te Ten Arloo bij Hoogeveen. Na enige dagen werd Rakers vandaar overgebracht naar het kamp te Amersfoort. Toen hij enkele weken gevangen was gehouden, werd hij naar Duitsland gebracht met een transport andere gevangenen.

Rakers is nimmer uit Duitsland terug gekomen, doch aldaar overleden. Hij was voor zijn arrestatie koster aan de Roomskatholieke Kerk te Slagharen. Hij was fel anti-Duits en anti-N.S.B. De pastoor en de kapelaan van de parochie Slagharen waren indertijd ondergedoken, omdat zij wegens hun verzetswerk door de Duitsers werden gezocht. Rakers was bekend met het verzetswerk van de pastoor en de kapelaan en wist ook hun onderduikadres. Hij heeft tegenover de Duitsers de verblijfplaats van hen steeds verzwegen.

Nicolaas Rakers trouwde op 26 mei 1944 met Cornelia Antonia de Gooijer. Zij waren dus nog maar 11 weken getrouwd toen hij werd opgepakt.