Kleine Staarman, H.H.

Uit Salland's Volksblad, d.d. 15-11-1946:
Toen Slagharen bevrijd was, viel Kleine Staarman als slachtoffer van een onverlaat. Vreugde heerste er aanvankelijk in het dorp Slagharen, dat met veel enthousiasme, zoals elders, zijn bevrijders, de vriendelijk grijnzende Canadezen, had verwelkomd. De komst der khaki-kleurigen betekende ’t einde van 5 jaar onderdrukking, van 5 jaar angstig leven; de plaatselijke B.S. was bijzonder actief en onder hen bevonden zich ook de heren H.I. Belt en Kleine Staarman. Beiden deden hun plicht, totdat een aantal onverlaten, behorende tot de beruchte landwachters, die de ‘Bloedploeg’ uit Norg uitmaakten, den heer Kleine Staarman vermoordden. Het tweetal BS’ers zag op dien dag vijf personen naderen, die zij dwongen af te stappen. Eén hunner, de toen 20-jarige J.L. Welle uit Amsterdam, trok plotseling zijn revolver en met een heupschot probeerde hij Belt neer te schieten. Belt werd geraakt, liet zich vallen en hield zich dood. Enkele ogenblikken later hoorde hij Kleine Staarman iets roepen, een geratel volgde uit een machinepistool, dat een einde maakte aan het leven van Kleine Staarman.

Welle, die donderdag voor het Bijzonder Gerechtshof te Assen terecht stond, kon niet anders doen dan bekennen, ook al door de verklaringen van een zestal getuigen, onder wie de heer H.I. Belt. De advocaat-fiscaal achtte de poging tot doodslag bewezen en de jeugdige leeftijd van beschuldigde in aanmerking nemende, eiste mr. Louet Feisser een gevangenisstraf van 15 jaar met aftrek en ontzetting uit beide kiesrechten. Uitspraak 21 november a.s.

Uit Salland's Volksblad, d.d. 06-12-1946:
Slagharen. De moordenaar van Kleine Staarman, de grondwerker Welle, is tot 15 jaar gevangenisstraf veroordeeld. Dit tragische voorval had plaats op den bevrijdingsdag.