Forbes, John

John Forbes, geboren op 28 oktober 1920 te Wandsworth (Londen), als zoon van Edward Morris Forbes en Mabel Harriett Forbes.

Op 6 oktober 1942, rond 23.30 uur, kwam in Slagharen een vliegtuig neer op het aardappelland van Hendrik Euverman aan de Troostenwijk. Het vliegtuig kwam neer nadat van tevoren in de lucht een gevecht had plaats gehad. Bij het vliegtuig lagen verspreid vijf lijken van de bij dat vliegtuig behorende bemanning. De lijken waren deels totaal verminkt en deels totaal verkoold. Op één van de lijken werd een metalen plaatje aangetroffen waarop vermeld stond: 'G. Slater, I-287890'. Op de andere lijken werd geen herkenningsplaatje gevonden.

Het neergestorte vliegtuig was totaal vernield. Verschillende brokstukken daarvan lagen verspreid binnen een cirkel van 400 à 500 meter vanaf het vliegtuig. Het vliegtuig was ten dele zodanig verbrand en vernield dat herkenning omtrent soort en type op dat moment niet mogelijk was. De vijf lijken zijn, nadat deze door de Duitse autoriteiten waren vrij gegeven, door de de zorg van het Hoofd van de Luchtbeschermingsdienst op woensdag 7 oktober 1942 te omstreeks 15 uur in de daarvoor bestemde kisten gedaan en vervoerd naar de begraafplaats te Hardenberg en op donderdag 8 oktober rond 13.30 uur aldaar begraven. Op de graven van deze omgekomen Engelse vliegers stond aanvankelijk een groot kruis met de tekst: 'Hier rusten de Engelse vliegeniers G. Slater en 4 onbekenden, gevallen 6 oktober 1942 in Slagharen'. Er werd ruimte gelaten om eventueel later namen toe te kunnen voegen.

Naderhand werden de namen van de omgekomen bekend. Het waren:

  • John Forbes
  • John Forman
  • Walter John Howes
  • George William Rhodes
  • Geoffrey Slater